U bent hier:Home>Lenen en schulden>Hulp bij geldproblemen en schulden
Thema Lenen en schulden

Hulp bij geldproblemen en schulden

Heb je geldproblemen of schulden? Je hoeft er niet alleen voor te staan. Ontdek hier wat de gemeente voor jou kan betekenen. Lees hoe beslaglegging werkt en bekijk wat je zelf kunt doen.

Op deze pagina

    Je staat er niet alleen voor

    Iedereen maakt zich wel eens zorgen over geld. Wat je kunt doen bij beginnende geldzorgen beschrijven we op de pagina ‘Hulp bij zorgen over geld’.

    Soms zijn de zorgen zo groot dat je het gevoel hebt dat je er zelf niet meer uitkomt. Bijvoorbeeld omdat je brieven ontvangt van schuldeisers, incassobureaus of deurwaarders. Of omdat de kans bestaat dat je uit je huis wordt gezet. Het belangrijkste is dan dat je hulp inschakelt. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. 

    Hulp van de gemeente

    Iedere gemeente biedt gratis schuldhulp aan inwoners. Deze schuldhulpverlening kun je aanvragen via het Juridisch Loket van je gemeente. Hoe eerder je hulp zoekt, hoe kleiner de kans dat achterstanden en boetes zich opstapelen. Zo kun je hopelijk beslaglegging op je inkomen of bankrekening voorkomen.

    De gemeente kan je op verschillende manieren helpen met je schulden. Bijvoorbeeld met:

    • Een minnelijk traject:
      De gemeente maakt hierbij afspraken met de schuldeisers over de aflossing van de schulden.
    • Een wettelijk traject (de Wsnp):
      Hierbij beslist de rechter over de aanpak van de schulden.
    • Budgetbeheer:
      De gemeente of schuldhulpverlener beheert je inkomen en zorgt voor de betalingen.
    • Budgetadvies:
      Je krijgt van de gemeente of schuldhulpverlener advies over je geldzaken.
    • Cursussen en trainingen:
      Via de gemeente kun je gratis trainingen of cursussen volgen over schulden en het voorkomen ervan.

    Je kunt ook zelf een bewindvoerder inhuren. Dit kost geld. Zorg ervoor dat je in ieder geval een professionele bewindvoerder inhuurt die is aangesloten bij een brancheorganisatie.

    Beslag op je inkomen

    Is er al beslag gelegd op je inkomen? Dan geldt een beslagvrije voet. Dit deel van je inkomen gaat niet naar de schuldeiser. Vaak is de hoogte van de beslagvrije voet verkeerd berekend. Vaak ontbreekt dan de informatie over jouw persoonlijke situatie om de berekening goed te kunnen maken. Hierdoor moet je meer inkomen afstaan dan eigenlijk nodig is. Check daarom of de beslagvrije voet goed is berekend.

    Dingen die je zelf kunt doen

    Het is heel goed om hulp te vragen als je problemen hebt met je geldzaken. Er zijn ook dingen die je zelf kunt doen. Bekijk de links hieronder voor praktische tips.

    U bent hier:Home>Lenen en schulden>Hulp bij geldproblemen en schulden